WGA-verzekering verplicht voor visspecialisten: wat je moet weten
Geplaatst opDe WGA (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) zorgt voor een vangnet als een medewerker na twee jaar ziekte nog steeds niet volledig kan werken.
De cao is niet iets waar je dagelijks bij stil staat, en het is begrijpelijk dat de details ervan soms uit het oog worden verloren. Toch bevat de cao Visdetailhandel belangrijke bepalingen waar werkgevers goed van op de hoogte moeten zijn. Eén van die bepalingen is de verplichting om een WGA-verzekering af te sluiten voor medewerkers. Wat houdt deze verplichting in, en waarom is het van belang voor jouw bedrijf?
Wat is de WGA?
De WGA (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) zorgt voor een vangnet als een medewerker na twee jaar ziekte nog steeds niet volledig kan werken. Medewerkers die voor een deel hun werk kunnen hervatten, krijgen via de WGA een aanvulling op hun inkomen.
Waarvoor is de WGA-verzekering?
De cao voor visspecialisten schrijft voor dat de werkgever een verzekering moet afsluiten die het ‘WGA-hiaat’ opvult. Dit is het gat tussen het inkomen van de medewerker en de wettelijke WGA-uitkering. Concreet zorgt de WGA-verzekering ervoor dat medewerkers, na twee jaar van arbeidsongeschiktheid, 70% van hun laatstverdiende loon ontvangen tot ten hoogste het maximum dagloon.
Voor werkgevers is de WGA-verzekering cruciaal, omdat zij zonder deze dekking dit bedrag uit eigen zak moeten betalen. Deze kosten kunnen flink oplopen, en soms zelfs de nekslag voor de onderneming zijn.
De WGA-verzekering voorkomt dat werkgevers zelf het financiële risico dragen. De premie van deze verzekering mag volgens de cao voor 50% worden ingehouden op het loon van de medewerker.
Oplossing voor visspecialisten: VNV ZorgPortaal
De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) heeft in samenwerking met haar partner VNV Risk een unieke verzekering ontwikkeld die volledig voldoet aan de cao-eisen: het VNV ZorgPortaal. Deze verzekering combineert een verzuimverzekering met arbodienstverlening, aangevuld met een WGA-dekking. Voor leden van de VNV biedt het VNV ZorgPortaal nog een extra voordeel: korting op de premie!
Dankzij deze samenwerking worden werkgevers niet alleen geholpen bij de verplichte dekking van arbeidsongeschiktheid, maar ontvangen ze ook deskundige ondersteuning op het gebied van verzuimbegeleiding en re-integratie.
Meer weten?
Kortom, het VNV ZorgPortaal is een slimme keuze voor werkgevers in de visspecialistenbranche. Wil je meer weten over het VNV ZorgPortaal? Bezoek de website van VNV ZorgPortaal of bel naar 070 301 25 56.